Günümüzde seramik karolar veya değir zemin döşeme mermerleri kullanılırken, eski dönemlerde paledyen adı verilen bir sistem kullanılmaktaydı. Paledyenler, mermer malzemesi ile yapılan ve arasında mozaik kesimlerinde bulunduğu özel bir dekoratif zemin kaplaması olarak bilinmektedir.
Paledyen zemin döşemeleri, doğru mermer seçimi ve birleşimi ile ekonomik ve estetik mermer zeminler ortaya çıkar. Ayrıca mozaik yapısına benzetilse de mozaiklerden farklı olarak birleşik bir zemin yapısı vardır. Bu yüzden de halen kullanımı devam eden bu uygulamanın, temizlik ve bakımları belirli dönemlerde paledyen silimi yapılması gerekir.
Paledyen silimi, eski yıpranmış, ağır şartlarda kullanılan zeminlere uygun makine ve ekipmanların temizleme ile çeşitli boya, epoksi kaplama, dolgu malzemesi ve paledyen yüzeyin işlem sırasına göre kazıma ve parlatma yaparak en iyi parlaklığına ulaştırır. Kısacası betonun üzerinde ki kaplama ve dolgu malzemelerin giderilmesine paledyen silimi denmektedir.
Paledyen silimi uygulama esnasında ilk olarak zemin kontrolü ile birlikte zeminin biraz aşındırarak hazır hale getirilir. Zeminin boşluk ve çatlak noktalarının düzenlenmesiyle cila işlemine geçilir. Özel makineler yardımıyla paledyen silimi gerçekleştirilerek cila ve parlatma işlemi gerçekleşir ve paledyen zemin kaliteli estetik ve sağlam görünüme kavuşur. Uygulama esnasında çevreye zarar verebilecek hiçbir kimyasal kullanılmamaktadır. Bu yüzden çevre dostu, uzun ömürlü kullanım ve ekonomik zeminler elde edilmektedir.
Paledyen Silim’in Avantajları Nelerdir?
- Paledyen silim uygulaması tek bir kez uygulanmasıyla uzun yıllar dayanıklılık sağlar.
- Beton tozumasını engellediği gibi paledyen zeminin nefes almasına da olanak sağlar.
- Paledyen mekanik olarak elmaslarla bir kez parlatıldığında, diğer kaplama malzemeler gibi soyulma ya da kalkma yapmaz.
- Parlaklığı uzun süre dayanıklıdır. Parlatılma işleminden sonra cila veya parlatıcı kimyasal kullanılmaması tavsiye edilir.
- Uygulama esnasında zemin kullanıma açıktır. Örneğin; fabrika, depo, otopark, ya da süpermarketler de paledyen silim uygulama esnasında, zemin kullanılmaya devam edilebilir.
- Kokusuz ve uçucu bileşenler içermemektedir.
- Işık yansıttığı için aydınlatma masraflarından %40’a kadar azaltma görülebilir.
Kısacası paledyen silim uygulaması parlatma işlemi olarak da bilinen eskimeye başlamış ve yıpranan zeminlere doğru makine ve ekipmanlara kullanılması ile yeniden parlatma ve temizlik işlemidir. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşılabilirsiniz.