• En kaliteli ürünler ile hizmet veriyoruz

  • Hizmet sağlayıcısıyız

Renkli Mozaik Taş Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Günümüzde mozaik taş uygulaması, renkli taşlarla bir araya getirilerek elde edilen resimlere denilmektedir. Genellikle cam, renkli taş, kiremit gibi malzemelerden oluşturulmaktadır. Eski çağlardan günümüze gelen mozaik uygulamalarında bu iş için hazırlanan renkli mozaik taşları bulunmaktadır. 

Renkli mozaik taşlar, taşın gövdesi ve üstündeki sır olarak iki ayrı kısımdan oluşmaktadır. Eskimiş olan mozaik taşlarının yıpranmasındaki en büyük sebep yapıştırılarak birleştirilmeleridir. Yapışkan maddenin bozulmasıyla, parça yerinden kopabilmektedir.

Mozaik taşlar, kaolin ve kil gibi maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilerek, üzerine silisyum dediğimiz sır tabakası eklenmesiyle üretilmektedir. Renkli mozaik taşları kullanımın da ya duvara ya da zemine sürülen yapıştırıcı maddeye taşlar tek tek dizilerek istenilen tasarım elde edilir. Bu işleme zaman ve emek istediği için mozaik işlemek olarak adlandırılır. Kolay uygulama yöntemi ise renkli mozaik taşları kartona veya kalın bir kâğıda yapışkan yardımıyla sabitlenir. Blok halinde istenilen alana yapıştırılarak, resim tamamlanmış olur. Bu işlem genellikle yapı işlemlerinde kullanılmaktadır.

Renkli Mozaik taşların eski yıllardan günümüze kadar uzanan tarihi boyunca birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin sokaklarda, havuz içerisinde, sokaklarda, evlerin tavanlarında, evlerin dış cephelerinde ve görsel zenginliği arttırmak istenilen her yerde kullanılmaktadır.

Renkli Mozaik Taş Özellikleri Nelerdir?

- Renkli mozaik taşlar istenilen ölçülerde kesilebilmektedir.
- Birçok farklı renkteki taşlar özel işlemler ile tasarlanarak güzel tasarımlar yapılmaktadır.
- Uzun ömürlü kullanım imkânı sağlar.
- Doğada hazır halde bulunmaktadır.
- Mozaik uygulanacak alanın sert olmasına özen gösterilmelidir.
- Renkli mozaik taşlar dayanıklı taşlardır.
- İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermemektedir.
- Renkli mozaik taşları kullanarak istenilen doğa, mitolojik canlı görselleri, geometrik şekilleri oluşturabilirsiniz.
- Mozaik taş uygulamasında bazı teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler, Opus Tessellatum (Tuğla Deseni), Opus Vermiculatum (Solucan Deseni), Opus Regulatum (Izgara Deseni), Opus Palladianum (Paladyen Deseni), Opus Florentine (Floransa Deseni), Opus Classicum (Klasik Desen) şeklinde sıralanabilir.

Kısacası renkli mozaik taşları, doğadan çıkarılan işlenerek kullanılmakta olan en eski inşaat malzemelerinden oluşur. Genellikle büyük parçalar halinde çıkarılan taşlar istenilen ölçülerde kesilebilmektedir. Bu durumda renkli mozaik taşların standart bir ölçüsünün olmadığını görmekteyiz. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.

Lolan_Whatsapp Whatsapp