• En kaliteli ürünler ile hizmet veriyoruz

  • Hizmet sağlayıcısıyız

Epoksi Boya ve Epoksi Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

Bu yazımızda “Epoksi Boya ve Epoksi Kaplama Arasındaki Fark Nedir” konu başlığına değineceğiz. Epoksi boya ve epoksi kaplama denildiğinde ilk akla gelen aynı işlemler olduğudur. Aslında detaylı bakıldığında birbirinden farklı uygulamalardır. Tercih edilecek uygulamaya göre garaj, park zemini ya da beton yüzeyi yapımlarında bu iki ürün farkını bilmek gerekir.

Epoksi Boya Nedir?

Son dönemlerde zemin uygulamalarında sıklıkla tercih edilen epoksi boya malzemeleri özünde bir kimyasal malzemedir. Epoksi boya uygulanan yüzeyler dışarıdan gelen darbelere karşı zarar görmez. Bu nedenle uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir. Aynı zamanda hijyenik özelliği ve toz tutmayan yapısı ile anti bakteriyel bir ortam oluşturur. Epoksi boyaların yüzeylerde kaymaz yapısı sayesinde; spor salonları, okullar, fabrikalar, otoparklar, hastaneler ve laboratuvarlarda tercih edilmektedir.

Epoksi Kaplama Nedir?

Epoksi kaplama, yüzeyin daha bakımlı ve parlak görünümünü sağlamak için uygulanmaktadır. İnsan trafiğine maruz kalan yüzey zeminler zamanla matlaşarak, aşınmaktadır. Bu nedenle zemin kaplama ile daha parlak yeni görünüm elde edilebilir. Örneğin açık veya kapalı bir mekâna girdiğinizde görsel güzellik önemlidir. Bunu hızlı ve kolay bir şekilde epoksi kaplama ile sağlayabilirsiniz.

Epoksi Boya ve Epoksi Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

Buradaki epoksi uygulamalarının en önemli farkı, epoksi kaplamaların kürlenmesi, epoksi boyaların ise kurumasıdır. Epoksi kaplama işlemlerinde zemin sertleşerek daha dayanıklı hale gelir.

Diğer farklardan biri ise, iki uygulama arasındaki yapısal durumdur. Epoksilerin, genel olarak endüstriyel kimyasal malzemelerin birleşimi ile ortaya çıkan termoset plastikler olduğu bilinmektedir ve uygulama esnasında sertleştirici kullanılır.

Epoksi kaplamaların, malzemelerinde poligamin sertleştirici ve epoksi reçinesi kullanılır. Epoksi boyalarda ise lateks akrilikt kullanılırken bazı durumlarda epoksi eklenmektedir. Boyaya eklenen epoksi sayesinde madde betona daha iyi yapışır ve daha dayanıklı bir yapı haline gelir. Eğer boya karışımına epoksi eklenmez ise, boya zamanla soyulup çatlar. Bu da normal boyaların lekelenmesine neden olurken, epoksi kaplamalarda lekelenme olmaz.

Epoksi kaplama ve epoksi boyama uygulamalarında işlemler profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Çünkü kullanılan malzemeler kimyasal olduğu için herhangi bir kimyasal tepkimeden kaçınılmalıdır. 

Epoksi boyama ve kaplama işlemlerinin benzer yönleri; zeminin uygulama öncesi onarılması, temizlenmesi ve işleme hazır hale getirilmesidir. Öncelikle epoksi kaplama uygulamasında ilk olarak yüzey temizlenerek nem tespiti yapılmaktadır. Daha sonra montör silindir ve silecek yardımı ile kaplama yapılır. Epoksi boya işlemlerinde ise yüzey hazırlandıktan sonra açılır rulo haline getirilir veya püskürtme işlemi uygulanır. 

Kısacası epoksi boya ve epoksi kaplama uygulamaları belirli bir aşamaya kadar aynı şekilde ilerlese de bir aşamadan sonra fark şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar profesyonel ekipler tarafından yapılması gerekmektedir. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz. 

Lolan_Whatsapp Whatsapp